Of je nu als zelfstandig therapeut een praktijk runt of bent aangesloten bij een zorginstelling. Je werkt met cliënten en verwerkt gegevens die je overzichtelijk en veilig wil bewaren. Oftewel dossiervoering. Wat de voordelen zijn van een (digitaal) cliëntendossier, vertellen we in deze blog.

Waarom is dossiervoering nodig?

Waarschijnlijk hoeven we je niet te overtuigen dat een cliëntendossier essentieel is om werkzaamheden te kunnen uitvoeren. Maar wist je dat het je werk ook makkelijker maakt? Zo zie je in een oogopslag wanneer en waarvoor een cliënt bij je is geweest. Je kunt het verloop van de behandeling beter volgen én je praktijk eenvoudig overdragen bij waarneming. Ook is een dossier je bewijsvoering in het geval van klachten of geschillen.

Overigens is de wijze waarop je een cliëntendossier bijhoudt niet wettelijk bepaald. De WGBO (Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst) geldt niet voor complementair werkende therapeuten. Ben je regulier zorgverlener? Dan is deze wet wel van toepassing.

 

Dossiers op papier bijhouden

Kies je voor dossiervoering op papier, dan print je alle documenten, rapportages en correspondentie uit om te bewaren in mappen. Bedenk wel waar je deze mappen opslaat en veilig bewaart. En hoe zorg je dat de dossiers niet verloren gaan bij brand of diefstal?

MijnDiAd

Werken met een digitaal cliëntendossier

Een meer veilige en efficiënte manier is een digitaal dossier op je pc. Maak voor elke cliënt een aparte map aan waarin je al zijn of haar gegevens opslaat. Vergeet niet om regelmatig een back-up te maken, bij voorkeur naar een andere locatie binnen Nederland of Europa. Zo voorkom je dat gegevens alsnog verloren gaan bij brand of inbraak.

Praktijksoftware op je eigen pc

Praktijksoftware die op je pc geïnstalleerd wordt is een andere manier om je dossiers bij te houden.
Je installeert de software op je pc en meestal kun je ook gebruik maken van andere tools zoals een praktijkagenda en facturatie. Om gegevens te bewaren en te beschermen maak je zelf back-ups. Vaak werkt het cliëntendossier alleen op de pc en niet op een smartphone of tablet.

Alles geregeld met online praktijksoftware

Zeker weten dat alles goed geregeld is en tijd besparen? Dan is online praktijksoftware voor jou de beste keuze. Online praktijksoftware voert automatisch back-ups uit en nieuwe updates komen vanzelf beschikbaar. Je hebt overal toegang tot cliëntgegevens én het is privacyproof. Met een verwerkersovereenkomst leg je vast dat jij de eigenaar van de gegevens bent en wordt tevens geheimhouding afgesproken.

Voordelen van een digitaal cliëntendossier

Nog niet helemaal overtuigd van digitale dossiervoering? We zetten de voordelen graag nog
even voor je op een rij.

 • Gegevens opzoeken in een handomdraai
 • Eenvoudig informatie uitwisselen met cliënten of zorgverleners
 • Altijd bij de hand via laptop, tablet of smartphone.
 • Makkelijke overdracht bij vakantie of afwezigheid
 • Geen fysieke ruimte nodig om dossiermappen op te slaan.

Aan de slag met praktijksoftware?

Met praktijksoftware van MijnDiAd sla je met een gerust hart cliëntgegevens op en profiteer je van andere onmisbare tools voor je praktijk. Probeer onze software met persoonlijke ondersteuning nu 14 dagen gratis en vrijblijvend uit.

Handboek voor complementaire praktijkvoering

Wil jij handige, concrete tips voor het professionaliseren van jouw praktijk? Sta jij bijvoorbeeld stil bij de marketing, omgang met privacy, beveiliging en andere onderwerpen die niet je vak zijn, maar wel op orde moeten zijn?

Helaas, de link om uw omgeving aan te maken is verlopen of niet geldig. Wanneer u uw omgeving al heeft geactiveerd ga dan naar [uwpraktijknaam].mijndiad.nl.

Opnieuw probeer-omgeving aanvragen

Probeer 14 dagen geheel vrijblijvend!

 • Stap 1:
  Gegevens invullen
 • Stap 2:
  Omgeving aanmaken
Wat is uw voor- en achternaam? Gelieve een geldige voor- en achternaam in te voeren.
Wat is uw e-mailadres? Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren.
Om verder te gaan dient u akkoord te gaan met de privacyverklaring.

Nog één stap verwijderd van 14 dagen geheel vrijblijvend proberen!

Wat is uw bedrijfsnaam? * Gelieve een bedrijfsnaam in te voeren.
Welk web-adres wilt u voor MijnDiAd gebruiken? *
https://
.
Dit web-adres gebruikt u om in te loggen op uw eigen MijnDiAd omgeving.
Vul hier het gewenste wachtwoord in * Minimaal 7 tekens met hierin minimaal 1 hoofdletter, 1 kleine letter en 1 cijfer
Vul het wachtwoord nogmaals in *
Wat is uw telefoonnummer?