Zelfreflectie is geen luxe, maar een hele belangrijke vaardigheid voor een ondernemer. Waarom is het zo belangrijk om op jezelf te kunnen reflecteren?

Zelfreflectie is het vermogen om bewust terug te kijken op je eigen gedachten, gevoelens en handelingen. Reflecteer je op jezelf dan krijg je inzicht in je sterke punten, minder sterke punten, overtuigingen en waarden. Door regelmatig de tijd te nemen om te reflecteren op je eigen leven, kun je behoorlijk groeien als ondernemer én als persoon.

Misschien is het vermogen om jezelf beter te begrijpen wel één van de belangrijkste voordelen van zelfreflectie. Als je jezelf beter begrijpt kun je stukken beter omgaan met uitdagingen en tegenslagen, omdat je een dieper begrip hebt van je eigen reacties en coping-mechanismen.

Zelfreflectie helpt je beslissen

Als ondernemer kom je voor talloze beslissingen, uitdagingen en risico’s te staan. Door regelmatig stil te staan en te evalueren waar je staat, kun je betere besluiten nemen en ben je er zeker van dat je achter je besluit staat. Geen schuldgevoel of twijfels meer achteraf dus.

Denk eens na over eerdere beslissingen en het gevolg daarop. Waarschijnlijk kun je patronen herkennen en leren van zowel de goede uitkomsten als de minder goede.

Veerkracht & sterke relaties

Zelfreflectie versterkt niet alleen je vermogen om met uitdagingen om te gaan, maar het vergroot ook je veerkracht. Je leert tegenslagen zien als leermomenten en kansen voor groei, in plaats van als obstakels die je ontmoedigen.

Bovendien draagt zelfreflectie bij aan het versterken van relaties, zowel op persoonlijk als professioneel vlak. Door bewust te zijn van je eigen communicatiestijl, emotionele reacties en gedrag, kun je beter communiceren en empathie tonen.

Aan de slag!

Nu je inziet hoe belangrijk zelfreflectie is, kun je meteen aan de slag. Geef eerlijk antwoord op de onderstaande vragen. Gebruik deze vragen als leidraad voor een diepgaande reflectie op verschillende aspecten van het ondernemerschap.

 • Wat zijn mijn kernwaarden als ondernemer en hoe weerspiegelen die zich in mijn zakelijke beslissingen?
 • Welke doelen heb ik bereikt en welke doelen wil ik nog bereiken op korte en lange termijn?
 • Hoe ga ik om met tegenslagen en welke lessen heb ik geleerd uit eerdere uitdagingen?
 • In hoeverre ben ik tevreden met de balans tussen werk en privé? Hoe kan ik deze balans verbeteren?
 • Welke vaardigheden wil ik verder ontwikkelen om mijn onderneming te versterken?
 • Hoe communiceer ik met mijn klanten? Zijn er gebieden waarin mijn communicatie verbeterd kan worden?
 • Wat onderscheidt mijn producten of diensten van die van de concurrentie? Hoe kan ik mijn unique selling points verder versterken?
 • Ben ik effectief bezig met mijn tijd? Zijn er taken die ik kan delegeren of processen die geoptimaliseerd en geautomatiseerd kunnen worden?
 • Hoe investeer ik in mijn eigen persoonlijke ontwikkeling? Welke onderwerpen hebben mijn aandacht?
 • In welke mate begrijp ik de behoeften en verwachtingen van mijn klanten? Hoe kan ik mijn producten of diensten beter afstemmen op hun wensen?
 • Hoe benut ik technologische ontwikkelingen om mijn bedrijfsprocessen te optimaliseren?
 • Welke strategieën hanteer ik om risico’s te beheren en mijn onderneming veerkrachtiger te maken?
 • Wat zijn mijn grootste successen tot nu toe en wat heb ik daaruit geleerd?
 • Wat is mijn grootste valkuil en hoe voorkom ik dat ik hier elke keer intrap?
 • Hoe meet ik het succes van mijn onderneming en zijn deze meetpunten nog steeds relevant?

Heb je bovenstaande vragen beantwoord? Dan springen er waarschijnlijk meteen een aantal inzichten uit. Ga hier dan de aankomende periode actief mee aan de slag.

En nog een laatste tip: laat het hier niet ophouden. Neem regelmatig de tijd voor zelfreflectie, want er is altijd ruimte voor persoonlijke groei.

Ben jij klaar om de volgende stap te zetten in jouw groei als ondernemer? Word dan via deze link gratis lid van de community Healthy You, Healthy Business: hét no-nonsense platform voor therapeuten, coaches en lichaamswerkers die meer klanten willen aantrekken, effectief willen werken en hun netwerk willen vergroten zonder daarbij hun eigen zelfzorg uit het oog te verliezen.

 

Door: Wilma Tuk, pragmatische ondernemerscoach & sparringpartner, oprichter van Healthy You, Healthy Business met 20+ jaar ervaring in de holistische gezondheidsbranche

Helaas, de link om uw omgeving aan te maken is verlopen of niet geldig. Wanneer u uw omgeving al heeft geactiveerd ga dan naar [uwpraktijknaam].mijndiad.nl.

Opnieuw probeer-omgeving aanvragen

Probeer 14 dagen geheel vrijblijvend!

 • Stap 1:
  Gegevens invullen
 • Stap 2:
  Omgeving aanmaken
Wat is uw voor- en achternaam? Gelieve een geldige voor- en achternaam in te voeren.
Wat is uw e-mailadres? Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren.
Om verder te gaan dient u akkoord te gaan met de privacyverklaring.

Nog één stap verwijderd van 14 dagen geheel vrijblijvend proberen!

Wat is uw bedrijfsnaam? * Gelieve een bedrijfsnaam in te voeren.
Welk web-adres wilt u voor MijnDiAd gebruiken? *
https://
.
Dit web-adres gebruikt u om in te loggen op uw eigen MijnDiAd omgeving.
Vul hier het gewenste wachtwoord in * Minimaal 7 tekens met hierin minimaal 1 hoofdletter, 1 kleine letter en 1 cijfer
Vul het wachtwoord nogmaals in *
Wat is uw telefoonnummer?